Oktobar i novembar su mjeseci kada se uglavnom odvijaju pripremne radnje i jesenja sjetva ako to vremenske prilike dozvoljavaju. Da bi se obavila sjetva jesenjih kultura, preduslov je zemljišnu parcelu pripremiti. Oranje je glavna pripremna radnja, a dubina zaorane brazde zavisi od poljoprivredne kulture koja se namjerava sijati, rekao nam je savjetnik Općinskog načelnika za poljoprivredu, agronom Refik Tabaković (poslušajte izjavu)…
Kako nam je rekao Tabaković, idealne povrtlarske kulture za jesenju sjetvu su luk, špinat i zelena salata, koje ako uzgajamo u zatvorenom prostoru možemo brati tokom cijelog zimskog perioda. Pored ovih kultura u jesen se siju žitarice, koje prezimljavaju do proljeća kad im kreće prava vegetacija. Kad su u pitanju žitarice, od Tabakovića smo saznali, da je pšenica najzastupljenija žitarica koja se sije u jesen. Na području općine pšenica se sije na površini od oko 1.000 hektara, a ukupno po zasijanoj površini je poslije kukuruza, druga najzastupljenija poljoprivredna kultura na području velikokladuške općine.