Čokolada… svi je volimo, vjerojatno. Dobro, ima nekih ljudi koji više vole bijelu čokoladu, drugima je svejedno kakva je samo da im napuni želudac i smiri živce, no dobar broj nas voli baš tamnu čokoladu i povremeno sebi kupuje baš ono, čokoladu koju vole najviše. E, tad bi baš trebali paziti kako biraju.
Naime, tamne čokolade s visokim udjelom kakaa u umjerenim količinama može našem tijelu omogućiti unos velike količine antioksidansa i minerala te nas može zaštititi od bolesti srca.
Kako donosi Healthline, tamna čokolada je bogata hranjivim tvarima koje mogu pozitivno utjecati na naše zdravlje. Osim toga, mnoga studije pokazuju da tamna čokolada može poboljšati naše zdravlje i smanjiti rizik od mnogih bolesti.
Liječnici objašnjavaju kako redovita konzumacija tamne čokolade može poboljšati protok krvi i sniziti krvni tlak, što dokazuju mnoga provedena istraživanja. Naime, flavonoidi u tamnoj čokoladi mogu stimulirati endotel, sluznicu arterija, da proizvodi dušikov oksid čija je funkcija slanje signala arterijama da se opuste, što smanjuje otpor protoku krvi i samim time uspješno snižava povišeni krvni tlak.
Isto tako, istraživanja pokazuju da konzumacija tamne čokolade također može sniziti holesterol u krvi. U maloj studiji konzumacija tamne čokolade povezuje se sa značajnim smanjenjem nivoa lošeg holesterola. Flavanoli u tamnoj čokoladi također mogu smanjiti otpornost na inzulin, a to je još jedan čest faktora rizika za bolesti poput bolesti srca i dijabetesa.
Sve u svemu, kad birate čokoladu, birajte najbolju!