Domaći proizvodi zaista nemaju cijenu, a trud i rad oko njih se vidi tokom cijele godine, naravno ako ste vrijedni kao Esma i Derviša, članice udruženja ”Ašik kaldrma”.
Priprema zimnice neizostavan je dio njihovog života i kako i same priznaju, zimnicu su počele pripremati veoma mlade, tačnije učile su se raznim trikovima za uspješnu pripremu zimnice, koji se prenose generacijama. Kisele paprike, krastavci, kupus, šarene salate, cikla, turšija, ali i razni pekmezi i džemovi, kao i kompoti od organski uzgojenog voća, ono su što krasi svaku domaću sofru i neizosatavn su dio svakog sobeta u zimskom periodu.
Kiseljenje i kuhanje zimnice iziskuje vrijeme i trud, ali bez obzira, svake godine se radi iznova, kako bi se tokom zime unosili i vitamini i minerali, a kako kažu u narodu ”u zimu bi se sve pojelo, šta god se pripremilo”.
VIDEO sa članicama Udruženja ”Ašik kaldrma” Esmom i Dervišom pogledajte OVDJE.