Naučnici u Kolumbiji kažu da su razvili novi dodatak prehrani koji štiti mozgove pčela od pesticida, čuvajući kukce od neuroloških oštećenja uzrokovanih poljoprivrednim hemikalijama. Pčele, kao oprašivači, smatraju se bitnim za očuvanje prirodnih ekosistema i proizvodnju hrane.
Dodatak na biljnoj bazi razvijen na kolumbijskom privatnom Sveučilištu Rosario u Bogoti, u partnerstvu s Odjelom za neuronauku Sveučilišta u Arizoni i kolumbijskim Sveučilištem Javeriana, omogućuje pčelama da se nose s neurotoksinima koji se obično koriste u poljoprivredi i izbjegnu oštećenje hemikalijama svog motoričkog sistema i pamćenja.
Andre Riveros, vanredni profesor na Sveučilištu Rosario, rekao je da je inovacija prehrambeno rješenje za problem s kojim se pčele suočavaju kada su izložene pesticidima jer ih ‘hrana potiče da razviju zaštitu od pesticida’. Formula je stvorena s flavonoidima, sekundarnim metabolitima biljnog porijekla poznatim po svojim zdravstvenim prednostima.
U početku razvoja dodatka prehrani naučnici su pčele hranili jednu po jednu. Pčele su bile pod sedativima, zatvorene u male laboratorijske epruvete.
Testiranje se sada odvija na sveučilišnom pčelinjaku, objasnio je Juan Jose Ovalle, student prirodnih nauka na Sveučilištu Rosario.
– Testiramo ih da vidimo kako reagiraju u stvarnog svijeta i mislim da je to najuzbudljivija i najvažnija stvar. Već znamo da postoje stvari koje pomažu. Već znamo da postoje molekule koje poboljšavaju zdravlje pčela, već znamo da postoje molekule koje sprečavaju oštećenje neurona uzrokovano pesticidima i još hrpu učinaka koje tek treba proučavati, kaže Ovalle.
Izvor: HRT