Nermin Alešević i Marko Pandža oslobođeni optužbi za aferu “Potkivanje”

Kako je rečeno tokom izricanja presude, Sud je optužene “oslobodio u nedostatku dokaza, kojih u ovom predmetu nije ni bilo”. Sud je na prošlom ročištu donio odluku da je većina dokaza nezakonita i da je Tužilaštvo BiH prekršilo odredbe zakona u toku istrage.

Kako je obrazložio sudija Goran Radević, dva ključna dokaza Tužilaštva su bila nezakonita, a na osnovu njih su proistekli drugi dokazi, koji su takođe proglašeni nezakonitim po pravilu “ploda otrovne voćke”.

Sud je nezakonitim proglasio i video-snimak susreta Aleševića i Pandže sa tadašnjim predsjednikom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milanom Tegeltijom i njegovim kumom Vladimirom Jurišićem.

Radević je rekao da pribavljanje ovog snimka samo po sebi nije bilo nezakonito, jer je on javno objavljen 23. maja, ali da se ne može koristiti kao dokaz jer se radi o neovlaštenom snimanju i kršenju privatnosti građana.

On je napomenuo da, za razliku od nekih evropskih zemalja, u BiH nije moguće koristiti ovakve snimke u slučaju javnog interesa.

Pandža je oslobođen optužbe da je, u svojstvu istražitelja Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), primio 2.000 konvertibilnih maraka (KM) od Aleševića.

Prije izricanja presude, Tužilaštvo je iznijelo završnu riječ, u kojoj je izrazilo neslaganje sa odlukom o proglašenju dokaza nezakonitim.

Na izrečenu presudu postoji mogućnost žalbe.

Izvor: bhrt

Sljedeći članak
Program Uživo